Matrona

2 mastet topsejlskonnert

Byggeår:  1877

Kending:  NSVT

Brt.:            110

d (6)

MATRONA i stormvejr.

 MATRONA på 110 brt. Løb af stabelen 1877. Skonnerten var bygget til et partrederi bestående af 8 parter fordelt på skibsreder L.Jørgensen med 2/8, H.C.Jørgensen, Thurø, med 4/8 og rebslager J.P.Jørgensen med 2/8.

13. december 1880 inddrev skonnerten i kæntret tilstand på Sylt. Den havde været på rejse fra London til Ystad med klid. Besætningen på 6 mand var druknet.

(Igennem Marstal Søfartsmuseum har jeg fået oplyst, at 1 mand af besætningen blev reddet, idet han sad indespærret i agterenden, hvor han havde levet af sirup. Da man hørte banken fra skibet, blev der savet hul og han blev reddet. /red.)

Vraget blev ved strandingsaktion på Sylt købt af Niels H.Fischer, Sønderho.

Skibet blev repareret og omdøbt til OTTO. Det solgtes 1896 til Marstal og omdøbtes til MATHILDE. Den tilhørte i Marstal H.A.Rasmussen m.fl.

d (5)

MATHILDE ved Skagens Rev. Tegnet af H.A. Hansen, Marstal.

 Christian Aaberg, født 1879 i Masnedsund, mønstrede på MATHILDE som styrmand 15. marts 1902. Han beretter i ”Søens Folk bind 6”: Det år sejlede vi hovedsagelig fra Fakse Ladeplads med kalksten til Norge, og derefter med props til fjorden ved Leith og så kul tilbage til Danmark. Hver gang vi kom til Danmark, havde jeg min kone om bord, og kaptajnen rejste i regelen hjem. Sidste rejse var fra Königsberg til Frederikshavn med oliekager. Der var allerede megen is i Königsberg. MATHILDE blev lagt op for vinteren i Frederikshavn, og jeg blev afmønstret sammen med mandskabet den 27. december 1902.

d (4)d (3)

MATHILDE under kølhaling i Assens julen 1918

  I marts 1918 afhændedes skibet til Nakskov og fik Utzon Buch, København, som reder.

d (2)

Besætning og besøgende MATHILDE

Et par år senere forliste den i Nordsøen. Lastet med træ fra Frederiksstad bestemt for Hull sprang den læk i dårligt vejr den 29. december 1919. To dage senere var den vandfyldt trods pumpning, og den 2. januar 1920 opgav man skibet ud for Outer Downsing Fyrskib. Besætningen blev taget op af S/S LOCHEE af Dundee, men havaristen blev senere bjerget ind til Hull, hvor den blev kondemneret.

d (1)

MATHILDE. Tegning af Stoltenberg 1946.